łopatka z szynkowaru

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1200 g
  • sól peklowa

    3 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

  • czosnek niedźwiedzi 

  • woda

    1/2 szkl
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - łopatka z szynkowaru foto
łopatkę kroimyna 3-4 cm kawałki, każdy lekko rozbijamy tłuczkiem
Krok 2 - łopatka z szynkowaru foto
3 płaskie łyżeczki soli rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mięsa , dajemy łyżeczkę pieprzu i garstkę czosnku niedźwiedziego rozgniecionego w dłoniach-wszystko razem wyrabiamy kilka minut aż powstanie papka, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki
Krok 3 - łopatka z szynkowaru foto
po tym czasie dodajemy żelatynę , mieszamy i wkładamy do szynkowaru , ubijając aby nie powstały miejsca z powietrzem, zamykamy szynkowar i wstawiamy na 48 godzin do lodówki
Krok 4 - łopatka z szynkowaru foto
po tym czasie, szynkowar wstawiamy do garnka z wodą do wysokości 1 cm poniżej poziomu szynkowaru, i pażymy w temperaturze 80 stopni około 2 godzin, następnie schładzamy i wstawiamy na noc do lodówki
Krok 5 - łopatka z szynkowaru foto
mięso wyciagamy z szynkowaru jesli jest trudno je wyjąć, podgrzewamy lekko garnek pod gorącą wodą, wędlina jest pięknie związana
teresa18
jeśli nie mamy termometru to około 80 stopni ma woda, wtedy jeśli spod dna garnka wydobywają się drobne bąbelki

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 02.01.2015 08:45
pyszne mięsko
Michał2 29.12.2014 17:52
coś dobrego na kanapeczkę!
Wafelek2601 29.12.2014 09:27
Uwielbiam taką wędlinkę
RenataZ-et 28.12.2014 20:35
super domowy wyrób

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat