Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łopatka z szynkowaru

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1200 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
woda 1/2 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat

Porada

jeśli nie mamy termometru to około 80 stopni ma woda, wtedy jeśli spod dna garnka wydobywają się drobne bąbelki

Przepis i sposób przygotowania na: łopatka z szynkowaru

Kroki postępowania

1
łopatkę kroimyna 3-4 cm kawałki, każdy lekko rozbijamy tłuczkiem
Krok 1 - łopatka z szynkowaru foto
2
3 płaskie łyżeczki soli rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mięsa , dajemy łyżeczkę pieprzu i garstkę czosnku niedźwiedziego rozgniecionego w dłoniach-wszystko razem wyrabiamy kilka minut aż powstanie papka, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki
Krok 2 - łopatka z szynkowaru foto
3
po tym czasie dodajemy żelatynę , mieszamy i wkładamy do szynkowaru , ubijając aby nie powstały miejsca z powietrzem, zamykamy szynkowar i wstawiamy na 48 godzin do lodówki
Krok 3 - łopatka z szynkowaru foto
4
po tym czasie, szynkowar wstawiamy do garnka z wodą do wysokości 1 cm poniżej poziomu szynkowaru, i pażymy w temperaturze 80 stopni około 2 godzin, następnie schładzamy i wstawiamy na noc do lodówki
Krok 4 - łopatka z szynkowaru foto
5
mięso wyciagamy z szynkowaru jesli jest trudno je wyjąć, podgrzewamy lekko garnek pod gorącą wodą, wędlina jest pięknie związana
Krok 5 - łopatka z szynkowaru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 02.01.2015 08:45
pyszne mięsko
Michał2 29.12.2014 17:52
coś dobrego na kanapeczkę!
Wafelek2601 29.12.2014 09:27
Uwielbiam taką wędlinkę
RenataZ-et 28.12.2014 20:35
super domowy wyrób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak