Łopatka wieprzowa w pysznym sosie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjny niedzielny obiad mojej rodziny. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    około 500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    2-3 sztuki
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • mąka

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1-2 łyżeczki
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. W garnku/rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry mięsa, na dość ostrym ogniu.

Obsmażone mięso wyjąć z rondla. Zmniejszyć ogień i wrzucić posiekaną cebulę, posypać ją słodką papryką i smażyć chwilę cały czas mieszając. Włożyć z powrotem wszystkie kawałki mięsa i zalać gorącą wodą tak, aby pokrywała mięso. Dodać ząbki czosnku, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, lekko posolić i dodać przyprawę do wieprzowiny. Przykryć i dusić do miękkości mięsa.

Gdy mięso jest już miękkie wyjąć je i powstały sos zagęścić mąką (polecam do tego celu mąkę krupczatkę). Całość przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne, ale polecam ten zabieg, wtedy sos ma idealną, gładką konsystencję). Doprawić do smaku. Do sosu włożyć ponownie mięso.

Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 21.02.2014 21:32
Wspaniałe mięsko
andrej 21.02.2014 12:03
na pewno jest pyszne
Milka100 20.02.2014 22:01
normalnie pychotka
mitek111 20.02.2014 19:14
wygląda bardzo smakowicie
stef 20.02.2014 18:47
Super jedzonko
Czarnula87 20.02.2014 18:25
prezentuje się smakowicie
Marlenka.S 20.02.2014 18:20
naprawdę pyszna i bardzo ładnie wygląda
Krzysztof15 20.02.2014 17:59
musi byc pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat