Łopatka wieprzowa w pysznym sosie

Łopatka wieprzowa w pysznym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    około 500 g
  • cebula

    1 szt.
  • grzyby suszone

    2 - 3 szt.
  • czosnek

    2 - 3 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do samku
  • mąka

  • olej do smażenia

  • ziele angielskie całe

    2 szt.
  • papryka słodka mielona

    1 - 2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry.

W garnku/rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry mięsa, na dość ostrym ogniu.

Obsmażone mięso wyjąć z rondla. Zmniejszyć ogień i wrzucić posiekaną cebulę, posypać ją słodką papryką i smażyć chwilę cały czas mieszając. Włożyć z powrotem wszystkie kawałki mięsa i zalać gorącą wodą tak, aby pokrywała mięso. Wrzucić ząbki czosnku, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, lekko posolić i dodać przyprawę do wieprzowiny. Przykryć i dusić do miękkości mięsa.

Gdy mięso jest już miękkie wyjąć je i powstały sos zagęścić mąką ( polecam do tego celu mąkę krupczatkę ). Całość przetrzeć przez sitko ( nie jest to konieczne ale polecam ten zabieg, wtedy sos ma idealną, gładką konsystencję ). Doprawić do smaku. Do sosu włożyć z powrotem mięso.

Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Tradycyjny niedzielny obiad mojej rodziny :)

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iziona

21.02.2014 21:32
Wspaniałe mięsko

andrej

21.02.2014 12:03
na pewno jest pyszne

Milka100

20.02.2014 22:01
normalnie pychotka

mitek111

20.02.2014 19:14
wygląda bardzo smakowicie

stef

20.02.2014 18:47
Super jedzonko

Czarnula87

20.02.2014 18:25
prezentuje się smakowicie

Marlenka.S

20.02.2014 18:20
naprawdę pyszna i bardzo ładnie wygląda

Krzysztof15

20.02.2014 17:59
musi byc pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat