Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w sosie korniszonowym :
Mięso odłożyć by trochę ostygło i podzielić na porcje ( jak ,,odpocznie ,, to nie kruszy się ).Pokroić na 10 plastrów . Rozłożyć na porcje ( zależy ile osób i jakie porcje jada u nas ) i na tyle samo porcji rozdzielić sos ( przykładowo ja te 10 plastrów dzielę po 2 szt. na 5 obiadów - tak samo rozdzielam sos na 5 części i tak mrożę w pojemniczkach ) .
Teraz na bazie sosu od pieczenia robię sos korniszonowo-pieczeniowy .Podaję tu proporcje na 2 osoby ( do 2 plastrów ) .Korniszony pokroić w drobną kostkę . W garnuszku rozgrzać masło i wrzucić na nie korniszony . Smażyć chwilę mieszając . Dolać sos od pieczenia ( tyle ile przypadło na 2 porcje - ok.1/2 szklanki ) i dusić chwilę . Doprawić do smaku .
Włożyć plastry mięsa i podgrzać na małym gazie .
Na maśle podsmażyć odsączone korniszony i dołożyć do sosu - doprawić ( , cukier ) . Włożyć mięso w sos i chwilę ogrzewać .