Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w paście pomidorowej

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 4 plastry
czosnek ząbki 2 ząbki
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
olej rzepakowy 6 łyżek
sól i pieprz do smaku

Pasta pomidorowa

przecier pomidorowy 3 łyżeczki
ketchup pikantny 2 łyżeczki
śmietanka słodka 2 łyżeczki
woda letnia 2 łyżki
cukier kryształ szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w paście pomidorowej

1. Plastry łopatki osolić i posypać pieprzem z obu stron. Układać na rozgrzany olej i przyrumienić.
2. Gdy łopatka zarumieni się z jednej strony, obrócić go na drugą stronę. Po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Gdy cebula przybrunaci się podlać gorącą wodą, tak by mięso było do połowy zanurzone, dusić pod przykryciem ok 1h. W razie potrzeby na bieżąco podlewać wodą.
3. W małym garnuszku połączyć ze sobą, przecier pomidorowy, ketchup, ciepłą wodę i cukier. Dodać do mięsa. Dusić kilka minut i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 29.02.2016 11:25
smaczny pomysł
jagoda5913 29.02.2016 00:17
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak