ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE

ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • ząbek czosnku

    2
  • pieczarki

    40 dag
  • bulion

    800 ml
  • cebula

    2 małe
  • serek topiony

    100 g, kremowy

Przyprawy i dodatki

  • papryka ostra mielona

  • sól

  • liść lubczyku

  • majeranek

  • liść laurowy

    2
  • ziele angielskie

    3
  • śmietana

    3 łyżki
  • mąka

    2 łyżeczki
  • masło

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroję w większe kawałki, cebulę siekam. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem ostrej papryki, soli, szczypty lubczyku oraz majerankiem.
Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem soli.
Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie).
Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał.
W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

18.06.2017 07:59
super propozycja :)

mysza75

17.06.2017 11:57
jaka dobra łopatka

mirosława4

17.06.2017 08:34
apetyczne danie

jagoda5913

17.06.2017 00:04
pyszne danie

Wafelek2601

16.06.2017 21:57
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat