Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

łopatka bez kości 1 kg
ząbek czosnku 2
pieczarki 40 dag
bulion 800 ml
cebula 2 małe
serek topiony 100 g, kremowy

Przyprawy i dodatki

Papryka ostra mielona Prymat
sól
Liść lubczyku suszony Prymat
majeranek
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3
śmietana 3 łyżki
mąka 2 łyżeczki
masło łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE

Mięso kroję w większe kawałki, cebulę siekam. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem ostrej papryki, soli, szczypty lubczyku oraz majerankiem.
Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem soli.
Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie).
Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał.
W razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 18.06.2017 07:59
super propozycja :)
mysza75 17.06.2017 11:57
jaka dobra łopatka
mirosława4 17.06.2017 08:34
apetyczne danie
jagoda5913 17.06.2017 00:04
pyszne danie
Wafelek2601 16.06.2017 21:57
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak