Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka gotowana dwa razy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
Musztarda sarepska Prymat
ziele angielskie 5-7 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
cebula 1-2 szt.
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka gotowana dwa razy

Kroki postępowania

1
Wybrać ładny zwarty kawałek mięsa, umyć i osączyć z nadmiaru wody.
Krok 1 - Łopatka gotowana dwa razy foto
2
Posypać odrobiną soli, mielonym kminkiem, majerankiem i granulowanym czosnkiem - wmasować przyprawy w mięso, nakryć i włożyć do lodówki na 2-3 godz.
Krok 2 - Łopatka gotowana dwa razy foto
3
Zamarynowane mięso posmarować musztardą i pozostawić na kolejną godzinę w lodówce.
Krok 3 - Łopatka gotowana dwa razy foto
4
W tym czasie do niewielkiego garnka (nieco większego od kawałka mięsa) wlać wodę do połowy wysokości, dodać płaską łyżkę kucharka, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy i połówki cebuli. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować zalewę 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Łopatka gotowana dwa razy foto
5
Do chłodnej zalewy włożyć mięso, postawić na małym płomieniu, nakryć i zagotować. Odkryć i gotować 7-10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w wywarze do ostygnięcia.
Krok 5 - Łopatka gotowana dwa razy foto
6
Po ostudzeniu ponownie powtórzyć proces gotowania zaczynając od zimnej zalewy i gotować kolejne 10 minut, po czym wyłączyć i ostudzić.
Krok 6 - Łopatka gotowana dwa razy foto
7
Mięso wyjąć z zimnego wywaru i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po dokładnym schłodzeniu można pokroić w cienkie plasterki i podawać jako dodatek do kanapek, albo w grubsze plastry i odgrzać w dowolnym sosie, podając jako dodatek do obiadu.
Krok 7 - Łopatka gotowana dwa razy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.11.2013 13:06
taki plasterek na chlebek - mmmniam :)
Habibi 02.11.2013 18:43
A to fakt, że łopatka jest z natury twardsza i bardziej włóknista od schabu, ale jak się trafi na ładny kawałek z młodej sztuki, to jest OK.
jolanta53 28.10.2013 14:45
robiłam łopatkę,ale trzeba cieniutko kroić,bo jednak nie jest tak delikatna jak schabik
Habibi 27.10.2013 15:04
kiedyś internet obiegł 5-minutowy schab, był to bardzo popularny przepis :) można przygotować nie tylko schab, ale i szynkę, łopatkę czy karczek :) Mięsko jest bardzo soczyste
w mojej kuchni 27.10.2013 14:55
dla mnie to nowość z tym podwójnym gotowaniem, na pewno jest kruche i nie za suche mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak