Lody waniliowe z galaretką

Lody waniliowe z galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • galaretka pomarańczowa

    1 szt
  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • laska wanilii

    1 szt
  • cukier

    80 g
  • mleko 3,2%

    250 ml
  • śmietana kremowa 30%

    250 ml
  • żółtka

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu i wylewamy do podłużnych pojemników. Odstawiamy do stężenia i kroimy w drobną kostkę.

Do garnka przelewamy odmierzone mleko oraz śmietanę . Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do mleka i śmietany. Całość podgrzewamy do momentu wrzenia i odstawiamy na około 15 minut. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z cukrem tak długo aż osiągniemy jasnożółty krem, który przelewamy do garnka z mlekiem i śmietaną ( nie przerywając mieszania ).

Powstałą masę przelewamy do nieużywanego garnka i podgrzewamy dosyć intensywnie mieszając ,aż zacznie gęstnieć. Garnek z masą zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. W trakcie zamrażania wyjmujemy i mieszamy jeszcze kilkukrotnie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat