Lody Viennetta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    150 g
  • śmietana 30%

    400 ml
  • białko

    4 szt
  • cukier puder

    150 g
  • orzechy laskowe

    50 g prażonych
  • skórka z cytryny

  • cukier wanilinowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Keksówkę (u mnie 27x9) lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywcza. Moje ściany wystawały trochę ponad keksówkę, ponieważ później zawinęłam viennettę jak paczuszkę. Najlepsza będzie tutaj keksówka silikonowa.

2. Rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. Jeszcze gorącą czekoladę należy bardzo cienko rozprowadzić na papierze do pieczenia. Ja narysowałam na papierze 4 prostokąty (na 4 warstwy czekolady) o wymiarach mojej keksówki. Mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie przecięłam i umieściłam w zamrażarce na dwóch płaskich tackach.

3. Przygotowanie Viennetty. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Do lekko ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy. Ubijamy 400 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.

4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, posiekane prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki i ostatnią czekoladę. Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru lub folii i wstawiamy deser na całą noc do zamrażarki. Przed podaniem wyjmujemy deser z zamrażarki, odwracamy keksówkę i układamy viennettę na prostokątnej paterze. Dekorujemy wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:34
Pyszne lody.
Justi2401 11.09.2015 15:51
Ale kusisz pysznościami!
Mniam 11.09.2015 11:41
Najbardziej w tych lodach podoba mi się to, że ta czekolada świetnie chrupie. Super!
dagita 11.09.2015 10:34
Dziękuję :) Lody przypominają te ze sklepu ale są bez zbędnych dodatków :)
inka2012 11.09.2015 09:20
apetycznie wyglądają :)
Maridka19 11.09.2015 09:16
Takie słodkości bardzo lubię .
Katarzyna/kate1980 10.09.2015 21:35
apetycznie wyglądają
IKrakowianka 10.09.2015 21:34
wyglądają perfekcyjnie!
Wiktoria29 10.09.2015 21:27
świetne rewelacyjne lody mniam
Mama niejadka 10.09.2015 21:13
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat