Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody rabarbarowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 150 ml
śmietana kremówka 150 ml
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 70 g
rabarbar 350 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lody rabarbarowe

Mleko zmieszać z kremówką, podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do ciepłego mleka. Podgrzewać (nie gotować!). Masę odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki.
Rabarbar obrać i pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka i dodać pół szklanki cukru. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Wystudzić, zmiksować w blenderze. Gdy obydwie masy będą już zimne, połączyć je. Przelać do plastikowego naczynia i wstawić do zamrażalnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 18.01.2013 09:17
rabarbarowych jeszcze nie jadłam, a szkoda, bo lubię kwaskowate lody :)
Habibi 19.12.2012 14:37
robię podobne lody - uwielbiam rabarbar w każdej wersji :)
Sylwia56
Sylwia56 19.12.2012 12:23
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak