Lody miętowe bez jajek i bez maszynki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    800 ml
  • mięta świeża siekana

    1-2 garści
  • syrop miętowy

    10-12 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietankę mocno schłodzić i zmiksować na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodać drobno poszatkowane liście mięty. Do śmietany partiami dodawać syrop barmański mieszając całość drewnianą łyżką (delikatnie, żeby piana zbytnio nie opadła). Po zmieszaniu składników zmiksować całość na małych obrotach, żeby lody dobrze napowietrzyć. Następnie przełożyć masę do pojemnika i zostawić w zamrażalniku na kilka godzin. Podawać udekorowane liśćmi mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 11.08.2015 21:28
Ja robię również na bazie.kremowej śmietanki, chociaż posiadam maszynkę, to i bez niej wychodzą świetnie :)
Czarnula666 11.08.2015 21:11
Idealne na upały :)
Sroczka 11.08.2015 20:47
Pyszne lody, zjadłabym porcyjkę.
Janina 11.08.2015 19:39
Świetny deserek na upały;)
SmakolykiJoanny 11.08.2015 18:31
W końcu coś orzeźwiającego . Pychotka .
mirosława4 11.08.2015 17:13
zjadłabym odrobinę
Renata9 11.08.2015 16:28
Fajne lody, chętnie wypróbuję przepis :-)
Ola1young 11.08.2015 16:26
poproszę o porcyjke lodów ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat