Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody miętowe bez jajek i bez maszynki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 800 ml
mięta świeża siekana 1-2 garści
syrop miętowy 10-12 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Lody miętowe bez jajek i bez maszynki

Śmietankę mocno schłodzić i zmiksować na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodać drobno poszatkowane liście mięty. Do śmietany partiami dodawać syrop barmański mieszając całość drewnianą łyżką (delikatnie, żeby piana zbytnio nie opadła). Po zmieszaniu składników zmiksować całość na małych obrotach, żeby lody dobrze napowietrzyć. Następnie przełożyć masę do pojemnika i zostawić w zamrażalniku na kilka godzin. Podawać udekorowane liśćmi mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.08.2015 21:28
Ja robię również na bazie.kremowej śmietanki, chociaż posiadam maszynkę, to i bez niej wychodzą świetnie :)
Czarnula666 11.08.2015 21:11
Idealne na upały :)
Sroczka 11.08.2015 20:47
Pyszne lody, zjadłabym porcyjkę.
Janina 11.08.2015 19:39
Świetny deserek na upały;)
SmakolykiJoanny 11.08.2015 18:31
W końcu coś orzeźwiającego . Pychotka .
mirosława4 11.08.2015 17:13
zjadłabym odrobinę
Renata9 11.08.2015 16:28
Fajne lody, chętnie wypróbuję przepis :-)
Ola1young 11.08.2015 16:26
poproszę o porcyjke lodów ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak