Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody mango bez nabiału

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Wywar: z cieciorki 1 szkl.
mango 2 szt.
sok z cytryny
skórka z pomarańczy
nalewka pomarańczowa do smaku
cukier puder do smaku

Porada

AQUAFABA - ogólna nazwa lekko gęstego płynu pozostałego po ugotowaniu nasion strączkowych (fasola, bób, groch, ciecierzyca). Ubija się na dość stabilną pianę bardzo podobną do tej z kurzych białek.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody mango bez nabiału

Kroki postępowania

1
Dojrzałe miękkie i słodkie mango obrać, ostrym nożem odkroić od pestki jak najwięcej miąższu, przełożyć do zamykanego pojemnika i zamrozić.
Zmiksować z dodatkiem soku z cytryny i alkoholu.
Krok 1 - Lody mango bez nabiału foto
2
Wywar z gotowania cieciorki odparować do konsystencji rzadkiego miodu i schłodzić. Dodać odrobinę soku z cytryny.
Krok 2 - Lody mango bez nabiału foto
3
Na najwyższych obrotach ubić schłodzony płyn na możliwie sztywną pianę. Małymi porcjami dodawać cukier stale ubijając.
Krok 3 - Lody mango bez nabiału foto
4
Dodać zmiksowane mango i mieszać na niskich obrotach do połączenia.
Krok 4 - Lody mango bez nabiału foto
5
Dodać na koniec startą skórkę pomarańczową. Szybko wymieszać łyżką, przełożyć do zamykanego pojemnika i zamrozić.
Krok 5 - Lody mango bez nabiału foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kozieradka 18.03.2017 13:54
Nigdy nie używam tej zalewy zawsze ja wylewam. Musze przetestować.
Beatris 16.03.2017 22:37
Oryginalne lody, z przyjemnością zjadłabym porcyjkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak