Lody jeżynowo-jogurtowe

Lody jeżynowo-jogurtowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Lody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mleko skondensowane słodzone

    250 mililitrów
  • jogurt grecki

    250 mililitrów
  • śmietana 30%

    250 mililitrów
  • jeżyny

    35 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeżyny przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko i odlewam 1/4 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos jeżynowy. Pucharki do lodów (okrągłe) wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną i odrobinę jogurtu greckiego - tak na przemian aż skończą się składniki. Zawijam folią z góry i wkładam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej. Jak mamy problem żeby wyjąć z pucharka naszą kulę to wkładam na chwilę do gorącej wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat