Lody figowe z serem chipsem i sosem sherry Tomasza Dekera

Lody figowe z serem chipsem i sosem sherry Tomasza Dekera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pieczone figi

  • figi

    10 szt.
  • cukier

    400 g
  • sherry

    1 l

Chips serowy

  • ser grana padano

    180 g

Sos sherry

  • sherry

    1 l
  • cukier

    500 g

Lody o smaku zapiekanej figi

  • figi

    750 g
  • mleko 3,2%

    2,7 l
  • śmietana

    530 ml
  • cukier

    890 g
  • żółtka

    360 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomasz Deker poleca:
Pieczone figi: sherry z cukrem zagotować. Figi umyć i ułożyć w głębszej blaszce tak, by się ze sobą nie stykały. Zalać je połową przygotowanego sosu. Zapiekać w temp. 160°C przez ok. 15–20 min (w zależności od dojrzałości fig). Następnie schłodzić.

Chips serowy: Starty parmezan zapiec w temp. 160°C, aż do uzyskania złocistego koloru. W doborze formy chipsa należy skorzystać z szablonu.
Sos sherry: Cukier z sherry gotować na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji delikatnego syropu.

Lody o smaku zapiekanej figi: Figi zapiekać w piecu w temp. 170°C przez ok. 20 min. Następnie zblendować na purée. Lody sporządzić klasyczną metodą, dodając do nich purée z fig.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

04.08.2016 14:27
bardzo ciekawy przepis

aginaa

12.06.2015 17:36
figowe ;ody musza byc pyszne

Zdzisław

12.06.2015 16:18
takie słodkości bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat