Lody czekoladowe z maszynki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    400 mililitrów
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • czekolada gorzka

    10 dkg
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka sparzyć , dokładnie umyć. Rozdzielić żółtka od białek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ew. w mikrofalach.
Żółtka umieścić w misce dodać dwie łyżki cukru, utrzeć na gładką masę.
Dodać do żółtek , przesiane kakao, czekoladę, ucierać jeszcze parę minut.
Białka z resztą, cukru ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce piany do żółtek, mieszając delikatnie łyżką, żeby składniki się połączyły.
Następnie dodać ubitą śmietanę, masę przelać do maszynki do lodów., dalej postępować według instrukcji maszynki.
Lody podawać na wafelku, polane odrobiną rozpuszczonej czekolady . SMACZNEGO!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 13.06.2016 16:16
pyszne lody
Ola1984 13.06.2016 11:19
Mocno czekoladowe, takie jakie lubię najbardziej :)
Alex_M 13.06.2016 10:23
pyszne lody :)
Grazyna0211 13.06.2016 09:51
świetne lody
KORAL 12.06.2016 22:20
Kocham takie lody :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat