Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuka
śmietana 30% 200 ml
czekolada gorzka 10 dag
cukier 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Lody

Białka oddzielamy od żółtek.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Ubijamy na sztywno pianę z białek. Pod koniec dodajemy 1/3 cukru.

Żółtka ucieramy z 1/3 cukru do chwili, aż zmienią kolor niemal na biały.

Białka miksujemy dodając partiami kogel mogel z żółtek. Gdy składniki ładnie się połączą, wlewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dokładnie miksujemy,

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec pozostały cukier.

Do ubitych jajek dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Możemy to zrobić bardzo dokładnie, ale możemy też pozostawić trochę białych smużek, dzięki którym lody będą miały nieco ciekawszą strukturę.

Masę przekładamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 3-4 godziny.

Jeśli lody będą długo się mroziły, należy je wyciągnąć około 10 minut przed nałożeniem, aby nieco zmiękły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 16.10.2014 14:37
domowe są najlepsze :)
Malinka 15.10.2014 16:15
Wyglądają super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak