Przepis i sposób przygotowania na: Lody
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ubijamy na sztywno pianę z białek. Pod koniec dodajemy 1/3 cukru.
Żółtka ucieramy z 1/3 cukru do chwili, aż zmienią kolor niemal na biały.
Białka miksujemy dodając partiami kogel mogel z żółtek. Gdy składniki ładnie się połączą, wlewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dokładnie miksujemy,
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec pozostały cukier.
Do ubitych jajek dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Możemy to zrobić bardzo dokładnie, ale możemy też pozostawić trochę białych smużek, dzięki którym lody będą miały nieco ciekawszą strukturę.
Masę przekładamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 3-4 godziny.
Jeśli lody będą długo się mroziły, należy je wyciągnąć około 10 minut przed nałożeniem, aby nieco zmiękły.