Przepis i sposób przygotowania na: Lodowiec z borówkami
Tortownica 22 cm. Dobrze jest wyłożyć ją folią przezroczystą. Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia. Krem. Gotujemy mleko. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając. Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając (najlepiej rózgą kuchenną). Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
Gotujemy galaretkę krystaliczną. W lekko wystudzonej galaretce maczamy pierwszą warstwę biszkoptów (maczamy krótko). Między biszkoptami rozkładamy niewielką część borówek. Smarujemy je nieco większą połową kremu, łyżką nakładamy kawałki zastygniętej czerwonej galaretki i część borówek, wszystko lekko dociskamy. Nakładamy następną warstwę maczanych biszkoptów, kawałki galaretki i borówki. Przykrywamy pozostałą warstwą kremu, na wierzchu rozkładamy borówki. Całość wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny, do stężenia.
Po tym czasie z kwiatków floksów obrywamy końcówki i rozkładamy kilka po cieście, całość zalewamy galaretką krystaliczną i wstawiamy na kilka godzin do całkowitego stężenia.