Lodowiec z borówkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

To ciasto to wielki HIT lat 80-90. Ta wersja to kolejna moja modernizacja tego wspaniałego ciasta. Receptura jest prosta dwie warstwy biszkoptów, pyszny krem, galaretki i mnóstwo owoców.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na krem:

  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier

    110 gramów
  • budyń waniliowy

    20 gramów
  • mleko

    250 mililitrów
  • masło

    250 gramów

Galaretki:

  • galaretka owoce leśne

    1 sztuka
  • galaretka

    1 sztuka

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe

    150 gramów
  • borówka amerykańska

    400 gramów
  • kwiaty jadalne

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortownica 22 cm. Dobrze jest wyłożyć ją folią przezroczystą. Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia. Krem. Gotujemy mleko. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając. Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając (najlepiej rózgą kuchenną). Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
Gotujemy galaretkę krystaliczną. W lekko wystudzonej galaretce maczamy pierwszą warstwę biszkoptów (maczamy krótko). Między biszkoptami rozkładamy niewielką część borówek. Smarujemy je nieco większą połową kremu, łyżką nakładamy kawałki zastygniętej czerwonej galaretki i część borówek, wszystko lekko dociskamy. Nakładamy następną warstwę maczanych biszkoptów, kawałki galaretki i borówki. Przykrywamy pozostałą warstwą kremu, na wierzchu rozkładamy borówki. Całość wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny, do stężenia.
Po tym czasie z kwiatków floksów obrywamy końcówki i rozkładamy kilka po cieście, całość zalewamy galaretką krystaliczną i wstawiamy na kilka godzin do całkowitego stężenia.

KORAL
Wierzchnia galaretka to galaretka krystaliczna.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat