Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowe serce z kajmakiem i orzechami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 330 g
fix do śmietany 12 g
kajmak 3 łyżki
cukier 85 g
żółtko jajek 2 szt
białko 2 szt
truskawki 150 g
orzechy laskowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowe serce z kajmakiem i orzechami

Przygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy kajmak i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem (tak jak na kogel mogel). W trzeciej ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Truskawki (mogą być mrożone lub inne owoce) blendujemy na gładką masę. Wszystkie składniki wraz z orzechami laskowymi przekładamy do ubitej śmietanki. Mieszamy bardzo delikatnie silikonową szpatułką, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do foremki w kształcie serca (21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody wyjmujemy chwilkę wcześniej, aby można je było pokroić. Możemy je również polać sosem kajmakowym (wymieszane 3 -4 łyżki kajmaku z łyżką mleka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 25.09.2015 21:03
fajny deser
Ewelina1991 25.09.2015 14:22
po prostu rewelka!
bertpvd 25.09.2015 12:50
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak