Lodowe morelove

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    8 sztuk
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • Rozdrabniacza MMR1501 BOSCH

  • Do dekoracji:

  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morele myjemy, dzielimy na pół i usuwamy pestki. Wrzucamy do zamrażarki na całą noc.

Do Rozdrabniacza MMR1501 BOSCH wkładamy nóż do lodu, wrzucamy polówki moreli. Rozdrabniamy owoce, na początku może iść topornie ale rozdrabniacz zdecydowanie sobie z nimi poradzi, gdy uzyskamy grudki wielkości grochu, zmieniamy ostrze na tnące dolewamy śmietanki i dosypujemy cukru, miksujemy chwilę do połączenia się składników. Uzyskaną masę możemy od razu zjeść lub schłodzić dodatkowo w zamrażarce przed podaniem. Najlepiej smakuje ze świeżą miętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 20.08.2013 07:07
rozumiem, że bez tego rozdrabniacza nie zrobię takich lodów, śmieszne!
Bernadeta1 19.08.2013 12:04
są na pewno bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat