Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowe kanapki czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 100 g
herbatniki 12 sztuk
żółtko jajek 6
mleko 250 ml
śmietana 30% 250 ml
cukier 80 g
mąka kukurydziana 1 płaska łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowe kanapki czekoladowe

Zagotować mleko i śmietanę. Zmiksować żółtka z cukrem, dodać mąkę kukurydzianą, następnie powoli wlewać mleko ze śmietaną, ciągle miksując.
Przelać do garnka, gotować 12-15 minut na lekkim ogniu nie doprowadzając do wrzenia i nie przestając mieszać.
Posiekać czekoladę, dodać ją do masy i zgasić ogień. Przykryć, pozostawić na 5 minut. Mieszać, by otrzymać gładką masę.
Schłodzić ponownie, następnie wylać do naczynia do wyrobu lodów (sorbetiera. Z braku sorbetiery (jak w moim przypadku) dać do zamrażarki na 3 godziny i co około 30 minut wyjmować i przemieszać by nie tworzyły się grudki lodu.
Gdy jest już nieco stężałe, pokroić grube kromki masy lodowej i dać tą masę między 2 herbatniki.
Wyrównać boki. Przechować w zamrażarce aż do momentu spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 23.02.2014 19:26
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak