Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŁÓDKI Z BAKŁAŻANA FASZEROWANE WIEPRZOWINĄ I MOZZARELLĄ

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1
mielona łopatka wieprzowa 200 g
pomidor 2
ząbki czosnku 3
natka pietruszki 1/2 pęczka
kumin 1 łyżeczka
mozzarella w kulce 125 g
sól i pieprz
oliwa
orzechy włoskie 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ŁÓDKI Z BAKŁAŻANA FASZEROWANE WIEPRZOWINĄ I MOZZARELLĄ

Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka. Połówki bakłażanów od wewnątrz dobrze solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy bez tłuszczu (najlepiej na patelni grillowej) około 5 minut od wewnętrznej strony.
Miąższ który wyjęliśmy ze środka naszego bakłażana kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na oliwie z oliwek aż się zarumieni. Dodajemy 3 posiekane ząbki czosnku, wieprzowinę i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy 5 minut. Dodajemy zmielony w moździerzu (lub posiekany nożem) kumin, słodką paprykę i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko gotujemy 5 minut doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy ogień, dodajemy do farszu 3/4 startej mozzarelli, mieszamy i faszerujemy dwie połówki bakłażana.
Nafaszerowane bakłażany wkładamy na blachę, posypujemy resztą mozzarelli i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami i orzechami włoskimi oraz skrapiamy oliwą z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lukrecja29 05.06.2013 18:08
O mamuuusiuuuuuu.... pyszności! Musze to zjeść!
iwi 05.06.2013 17:46
Same pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak