Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane

odc. 58 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    300 g
  • pomidor

    1 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Bakłażana i cukinię kroimy na duże kawałki, pomidora na dwie połówki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Z każdego kawałka cukinii, bakłażana...
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
...i pomidora wydrążamy miąższ tak, żeby powstały „miseczki” i odkładamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Wydrążone kawałki cukinii i bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą...
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
...i wstawiamy do piekarnika nastawionego na ok. 180 – 190 stopni C. Pieczemy tak długo aż bakłażan będzie miękki. Po tym czasie dodajemy połówki pomidora i pieczemy kilka minut.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Powstałe podczas przygotowania warzywnych miseczek skrawki warzyw drobno kroimy, mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przyprawiamy solą i papryką.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Całość smażymy na rozgrzanej oliwie powoli tak, by woda odparowała. Gdy farsz się zagęści i zarumieni, wykładamy do osobnej miseczki i pozwalamy ostygnąć.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Do miski wkładamy mięso wieprzowe. Przyprawiamy solą, przyprawą do mięsa mielonego.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Dodajemy jajko, mieszamy i ugniatamy.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Dodajemy ostudzone smażone warzywa i wszystko mieszamy.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Z piekarnika wyjmujemy podpieczone warzywa, faszerujemy je i układamy z powrotem w naczyniu.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Podlewamy je delikatnie wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok. 15 – 20 minut.
Krok 14 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
Po upływie tego czasu faszerowane warzywa układamy na talerzach, skrapiamy odrobiną oliwy, dekorujemy i podajemy! Bon apetit!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat