Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto (na 4 duże łódeczki):

  • 2 szklanki maki pszennej

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 lyzki oliwy z oliwek

  • typu greckiego

  • 150 ml ciepłe wody

  • Farsz:

  • 1 filet podwójny z kurczaka

  • 250 g pieczarek

  • 3 pomidory

  • 6 pomidorów koktajlowych

  • 1 puszka pomidorów bez skórki

  • pęczka szczypiorku

  • 2 ząbki czosnku

  • o smaku wędzonej

  • papryczki chili

  • ulubione przyprawy do kurczaka

  • Sos worhestershire:

  • puszki kukurydzy

  • puszki czerwonej fasoli

  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

  • łyżeczki cynamonu

  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pierz do smaku

  • papryka czerwona

    1 szt
  • jogurt naturalny

    2 łyżeczki
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • koncentrat

    3 łyżki
  • papryka słodka mielona

  • ser żółty

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Przygotowujemy ciasto. Gotujemy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia. Woda powinna być ciepła, nie zimna. Wodę wlewamy do miseczki, kruszymy w nią drożdże i dodajemy cukier. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą,
Krok 2 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
dodajemy do niej: jogurt naturalny typu greckiego,
Krok 3 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
oliwę z oliwek
Krok 4 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
i na samym końcu wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto,
Krok 5 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
przykrywamy je ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
Krok 6 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Krok 7 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Z papryki czerwonej i papryki chili usuwamy gniazdo nasienne,
Krok 8 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
kroimy je w paski
Krok 9 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
a następnie w drobniutką kosteczkę.
Krok 10 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki, myjemy i odgotowujemy 15 minut.
Krok 11 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Czosnek
Krok 12 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 13 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Pomidory koktajlowe
Krok 14 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
oraz zwykłe pomidory obieramy ze skóry
Krok 15 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
i kroimy drobno.
Krok 16 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Wyjmujemy pomidory z puszki
Krok 17 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
i kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 18 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Szczypiorek myjemy i kroimy drobno.
Krok 19 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Filet z kurczaka przekładamy do miseczki dodajemy przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, suszoną bazylię, sól i pieprz oraz paprykę słodką mieloną.
Krok 20 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Wlewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili
Krok 21 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Krok 22 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Przygotowujemy sos worhestershire. Do miseczki wrzucamy kukurydzę,
Krok 23 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
następnie czerwoną fasolę,
Krok 24 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
starty na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Krok 25 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Wsypujemy: zioła prowansalskie,
Krok 26 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
cynamon,
Krok 27 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
gałkę muszkatołową,
Krok 28 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
wszystko dokładnie mieszamy
Krok 29 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
i doprawiamy papryka słodką mieloną i solą oraz pieprzem.
Krok 30 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Odstawiamy.
Krok 31 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Na patelni rozgrzewamy olej,
Krok 32 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
podsmażamy kurczaka na złoty kolor.
Krok 33 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Następnie dodajemy: czosnek i cebulę pokrojoną w kosteczkę,
Krok 34 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
szczypior.
Krok 35 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Smażymy aż cebula stanie się miękka,
Krok 36 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
wtedy dodajemy paprykę czerwoną i paprykę chili.
Krok 37 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Gdy papryka będzie już miękka
Krok 38 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
dodajemy pomidory koktajlowe, pomidory zwykłe
Krok 39 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
i pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy.
Krok 40 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Mieszamy wszystko i wsypujemy ugotowane i odcedzone pieczarki.
Krok 41 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie a sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sos worhestershire. Gotujemy jeszcze przez 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Przyprawiamy przyprawami do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia. Farszu wystarcza na 8 dużych łódeczek.
Krok 42 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy kule i rozwałkowujemy je na okrągły placek.
Krok 43 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Na środek każdego z nich
Krok 44 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
wykładamy farsz,
Krok 45 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
następnie sklejamy mocno brzegi i formujemy z ciasta kształt łodzi.
Krok 46 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej łódki.
Krok 47 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 48 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
Łódeczki dekorujemy jogurtem naturalnym
Krok 49 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
typu greckiego
Krok 50 - Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym foto
i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pusia 16.05.2013 12:21
fajny przepis
joanna__s 15.05.2013 12:14
Fajny przepis. Trzeba bedzie kiedyś wykorzystac.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat