Przepis i sposób przygotowania na: Lin w śmietanie z purée ziemniaczanym Marcina Budynka
1. Dzień wcześniej zalej filet z lina maślanką i zostaw na noc.
2. Następnego dnia obtocz go w mące i usmaż na klarowanym maśle przez około 3 minuty z każdej strony. Odstaw w ciepłe miejsce.
3. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
4. Do sosu dodaj rybę i duś około 5 minut na wolnym ogniu.
5. Ugotowane ziemniaki ubij z masłem, mlekiem i ząbkiem czosnku na purée, dopraw solą i pieprzem, a następnie przetrzyj przez sito.
6. Do głębokiego talerza wlej sos, ułóż na nim purée ziemniaczane, a na wierzch - filet z lina. Udekoruj świeżym koperkiem oraz pokrojoną w słupki, ugotowaną marchewką i pietruszką.