Lin w śmietanie z purée ziemniaczanym Marcina Budynka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Lin

    150 g
  • maślanka

    200 ml
  • mąka pszenna

    40 g
  • masło klarowane

    wg uznania
  • cebula

    60 g
  • śmietana

    100 ml
  • sól

  • pieprz

  • koper

  • ziemniaki

    200 g
  • masło

    60 g
  • mleko 3,2%

    50 ml
  • ząbek czosnku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marcin Budynek poleca:
1. Dzień wcześniej zalej filet z lina maślanką i zostaw na noc.
2. Następnego dnia obtocz go w mące i usmaż na klarowanym maśle przez około 3 minuty z każdej strony. Odstaw w ciepłe miejsce.
3. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
4. Do sosu dodaj rybę i duś około 5 minut na wolnym ogniu.
5. Ugotowane ziemniaki ubij z masłem, mlekiem i ząbkiem czosnku na purée, dopraw solą i pieprzem, a następnie przetrzyj przez sito.
6. Do głębokiego talerza wlej sos, ułóż na nim purée ziemniaczane, a na wierzch - filet z lina. Udekoruj świeżym koperkiem oraz pokrojoną w słupki, ugotowaną marchewką i pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maria 70 09.02.2014 23:56
Piękna konstrukcja,lina też bym zjadła.
Kolorowa 09.02.2014 21:33
Jak ja dawno nie jadłam lina ! Pyszne musi być to danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat