Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lin w śmietanie z purée ziemniaczanym Marcina Budynka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lin 150 g
maślanka 200 ml
mąka pszenna 40 g
masło klarowane wg uznania
cebula 60 g
śmietana 100 ml
sól
pieprz
koper
ziemniaki 200 g
masło 60 g
mleko 3,2% 50 ml
ząbek czosnku

Przepis i sposób przygotowania na: Lin w śmietanie z purée ziemniaczanym Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
1. Dzień wcześniej zalej filet z lina maślanką i zostaw na noc.
2. Następnego dnia obtocz go w mące i usmaż na klarowanym maśle przez około 3 minuty z każdej strony. Odstaw w ciepłe miejsce.
3. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
4. Do sosu dodaj rybę i duś około 5 minut na wolnym ogniu.
5. Ugotowane ziemniaki ubij z masłem, mlekiem i ząbkiem czosnku na purée, dopraw solą i pieprzem, a następnie przetrzyj przez sito.
6. Do głębokiego talerza wlej sos, ułóż na nim purée ziemniaczane, a na wierzch - filet z lina. Udekoruj świeżym koperkiem oraz pokrojoną w słupki, ugotowaną marchewką i pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 09.02.2014 23:56
Piękna konstrukcja,lina też bym zjadła.
Kolorowa 09.02.2014 21:33
Jak ja dawno nie jadłam lina ! Pyszne musi być to danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak