Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

likier pomarańczowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 litr
cukier 500 g
pomarańcza 4 sztuki
wódka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: likier pomarańczowy

Startą skórkę z 4 pomarańczy włożyć do słoika. Dodać 0,25 l wódki i przykryć folią do żywności. Przechowywać w ciepłym miejscu przez dwa tygodnie. Powstanie esencja. Przygotować syrop z cukru i wody, dodać połowę esencji i zdjąć z ognia. Wystudzić. Dodać pozostałą połowę odcedzonej esencji oraz 0,5 l wódki i karmelizowaną esencję cukrową. Najlepiej przecedzić całość przez papierowy filtr. Zabutelkować napój, przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak