Likier Limoncello

Likier Limoncello

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    6 dużych szt
  • limonka

    1 szt
  • spirytus

    0,5 l
  • mleko 3,2%

    1 litr
  • cukier

    3 szk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytryny sparzamy chwilę we wrzątku i delikatnie za pomocą ostrego nożyka obieramy skórkę z cytryn. Przy obieraniu uważamy aby jak najmniej było białej skórki bo likier może być gorzki. Skórki wkładamy do szklanego słoja zalewamy spirytusem i odstawiamy na 7 dni, codziennie potrząsamy słojem. Po tym czasie do mleka dodajemy cukier i podgrzewamy aby cukier się rozpuścił i odstawiamy do wystudzenia. Skórki odcedzamy na sicie i stopniowo wlewamy alkohol do mleka. Likier przelewamy do szklanych butelek lub karafek. Przechowujemy w ciemnym miejscu lub w lodówce.
JulkaTomeczek
Zamiast mleka do likieru można dać mleko skondensowane niesłodzone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

JulkaTomeczek

26.06.2017 15:39
Dla mnie trochę za rzadki ale mojej mamie bardzo pasuje taka konsystencja.

Mniam

25.06.2017 23:23
Lubię ten likier, ale takiej wersji z mlekiem nie próbowałam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat