Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier Limoncello

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 6 dużych szt
limonka 1 szt
spirytus 0,5 l
mleko 3,2% 1 litr
cukier 3 szk

Porada

Zamiast mleka do likieru można dać mleko skondensowane niesłodzone.

Przepis i sposób przygotowania na: Likier Limoncello

Cytryny sparzamy chwilę we wrzątku i delikatnie za pomocą ostrego nożyka obieramy skórkę z cytryn. Przy obieraniu uważamy aby jak najmniej było białej skórki bo likier może być gorzki. Skórki wkładamy do szklanego słoja zalewamy spirytusem i odstawiamy na 7 dni, codziennie potrząsamy słojem. Po tym czasie do mleka dodajemy cukier i podgrzewamy aby cukier się rozpuścił i odstawiamy do wystudzenia. Skórki odcedzamy na sicie i stopniowo wlewamy alkohol do mleka. Likier przelewamy do szklanych butelek lub karafek. Przechowujemy w ciemnym miejscu lub w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 26.06.2017 15:39
Dla mnie trochę za rzadki ale mojej mamie bardzo pasuje taka konsystencja.
Mniam 25.06.2017 23:23
Lubię ten likier, ale takiej wersji z mlekiem nie próbowałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak