Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe z białego sera i ziemniaków

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 500 g
ziemniaki 4 sztuki
jajko
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe z białego sera i ziemniaków

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzam i rozgniatam je na puree. Wkładam do miski i chwilę czekam aż ostygną. Następnie dodaję twaróg i mieszam razem. Można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozgnieść szturchaczką do ziemniaków. Gdy już utrzemy porządnie całość dodaję jajo i mąkę ziemniaczaną ale nie całą. Mąkę dodaję stopniowo - czasem mniej a czasem więcej. Po prostu dodaję aż uzyskam zbita masę która się nie klei. W garnku zagotowuję wodę lekko osoloną.
Krok 1 - Leniwe z białego sera i ziemniaków foto
2
Odrywam kawałek ciasta i robię z niego podłużną długą kluskę, którą rozcinam nożem pod ukos na małe kluseczki. Dy ciasto nadal się klei można podsypać mąką. Gotuję we wrzątku aż do wypłynięcia, czyli bardzo krótko.
Krok 2 - Leniwe z białego sera i ziemniaków foto
3
Podaję na ciepło z rozpuszczonym masłem i cukrem
Krok 3 - Leniwe z białego sera i ziemniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 29.04.2013 06:30
super fajne
Silver Teaspoon 24.10.2012 08:12
smak mojego dzieciństwa
pajbek 24.10.2012 02:36
Tanie, szybke i dobre żarełko! Polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak