leniwe gołąbki w kiszonej kapuscie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie woł-wp

  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • sól, pieprz

  • kiszonej kapusty

    1 kg
  • olej

  • 2 cebule

  • łagodnej papryki

    3 łyżki
  • dałam niepełną łyzkę pasty harrisy

  • koncetrat pomidorowy

  • natka pietruszki

  • odrobina cukru

  • ryż

    1 torebka (podgotowany)
  • biała kapusta

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poszatkowana kapustę dodałam do mięsa wymieszanego z ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiami, bułką tartą która ma za zadanie zwiazac gólabka/klopsa i doprawiłam wg uznania solą i pieprzem. Formujemy kotlety i obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano. Przekładamy na bok.

Kapuste kiszoną lekko odsaczyłam przez chwilowe trzymanie jej w wodzie. Bałam sie ze potrawa bedzie za kwasna jeśli dam ja prosto z woreczka. Dno garnka wyłożyłam warstwą kiszonej kapusty, na to plastry cebuli, posypałam czerwoną papryka, pieprzem i dałam czesc pasty harrisy co nie jest konieczne jeśli nie macie to mozna dac ostrej papryki za to lub wegierskiej paprykowej pasty. Na tej warstwie ułożyłam cześć gołąbków, przykryłam kiszoną kapustą. Czynności powtórzyłam. Zawartość garnka zalałam bulionem. Dusiłam jakies 40min na małym ogniu pod przykryciem. Na koncu doprawiłam sos dodajac koncentrat pomidorowy, przyprawy, natke i odrobine cukru bo sos wydawał mi sie kwasnawy. Ale obawy były bezpodstawne bo wyszło pysznie.

Córka najpierw spałaszowła jednego gołabka/klopsa prosto z patelni i pochwaliła bo to
był jej pierwszy gołąbek zjedzony w całosci. Zawsze zostawia liscie a zjada srodek. taka forma bardziej jej odpowiadała. A potem z sosem i kapusta wrecz sie zachwyciła i kazała robic czesciej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 23.06.2011 11:15
uwielbiam gołąbki
kochanyptysiu 31.05.2011 11:20
ICEKAWE,TAKICH JESZCZE NIE JADLAM
eli_555 16.04.2011 22:49
muszę wypróbować
IlonaAlbertos 24.03.2011 19:16
Wyglądają po prostu rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję twój przepis.
Izabela/bella81 07.09.2010 13:53
Coś ciekawego, na pewno wypróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat