Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka bez kości
0.7 kg -
kapusta biała
mała główka -
jajko
3 sztuki -
kasza manna
3/4 szklanki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
kostka rosołowa
2 sztuki -
koncentrat pomidorowy
1 słoiczek -
mąka
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Leniwe Gołąbki
Dodać do mięsa razem z jajkami,kaszą manną i dokładnie wyrobić doprawiając
pieprzem i solą
W dużym garnku zagotować 2,5 litra wody z 2 kostkami rosołowymi i przecierem pomidorowym.
Z masy mięsno-kapuścianej uformować płaskie okrągłe gołąbki i smażyć na oleju, na złoto-brązowy kolor.
Usmażone gołąbki przełożyć do wrzącego sosu, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 30 minut.
pod koniec sos zagęścić mąką.
podawać z ziemniaczkami lu b pieczywem![]()
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się