Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemon curd - krem cytrynowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 100 g
mąka kukurydziana 7 łyżek
cytryny 4 sztuki
żółtko jajek 6 sztuk
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lemon curd - krem cytrynowy

Kroki postępowania

1
(przepis Jamesa Martina)
Cukier wymieszaj z mąką kukurydzianą i taką ilością wody, aż utworzy się konsystencja przypominająca ciasto. 50 ml wody rozgrzej w rondelku i wymieszaj ze skórką ze startej (wcześniej wyszorowanej i sparzonej) cytryny. Po zagotowaniu zdejmij z ognia.
Krok 1 - Lemon curd - krem cytrynowy foto
2
Masło rozpuść z rondlu, zdejmij z ognia i wymieszaj z rozbełtanymi żółtkami oraz sokiem cytrynowym.
Krok 2 - Lemon curd - krem cytrynowy foto
3
Postaw rondel na gazie, dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i podgrzewaj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje (około 10-15 minut). Nie dopuść do tego, żeby masa się zagotowała, bo to sprawi, że żółtka zamienią się w jajecznicę.
Krok 3 - Lemon curd - krem cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 11.11.2012 16:34
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak