Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko ajerkoniakowe ciasto bez pieczenia

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% \2 litra
masło 1 kostka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3\4 szklanki
cukier wanilinowy
mąka pszenna 2 łyzki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
wiórki kokosowe 200 g
ajerkoniak 3\4 szklanki
krakersy 2 duże paczki każda po 180 g

Porada

blaszka 24 na 24

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko ajerkoniakowe ciasto bez pieczenia

Zółtka utrzeć z 3 łyzkami cukru, dodać cukier waniliowy,pół szklanki mleka, obie mąki i wszystko razem zmiksowac. Pozostałe mleko zagotowwac z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną i gotowac przez około minutę cały czas energicznie mieszając .Miękkie masło utrzec na puszystą masę, stopniowo dodać wystudzony budyń, ciągle miksując. Na koniec wsypaćwiórki kokosowe i wlać gęsty ajerkoniak .Wymieszać Blache wyłozyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów,rozsmarowac warstwę kremu i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Wierzch posmarowac takze kremem budyniowym i posypać wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto włożyćdo lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby krakersy zmiękły i smaki sie przegryzły!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 30.11.2015 18:13
Super pomysł :)
agnieszka214 30.11.2015 16:37
Kuszacy pomysł
GOSIA18 30.11.2015 15:43
Jadłam takie bardzo pyszne
halina17 30.11.2015 15:23
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak