Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ciasto z winogronami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 8 g
cukier 1 szklanka
woda 6 łyżek
cukier wanilinowy 1 op

krem

śmietana 30% 400 ml
galaretka pinacolada 1 sztuka

wierzch

galaretka różowa 1 sztuka
winogrona czerwone 300 g

Porada

Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się przekroi. Możemy użyć ulubionych smaków galaretek lub innych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto z winogronami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.
Krok 1 - Lekkie ciasto z winogronami foto
2
Galaretkę pastelową pinacolada rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy aby lekko stężała. Po ty czasie miksujemy śmietanę na sztywno i powoli wlewamy galaretkę dalej miksując.
Połową kremu smarujemy dół biszkopta, przykrywamy drugą częścią biszkopta i resztę kremu smarujemy. Wkładamy do lodówki aby dobrze stężało.
Krok 2 - Lekkie ciasto z winogronami foto
3
Winogrona myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i układamy na kremie.
Rubinową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na winogrona. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Krok 3 - Lekkie ciasto z winogronami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 10.09.2014 15:27
Apetyczne ciasto zrobiłaś.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak