Przepis i sposób przygotowania na: Lekki piankowiec z galaretkami
1. Biszkopt: Białka ubij na puch, dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Piecz 25 minut w 170 stopniach. Wystudź. Przetnij na pół.
2. Jagody wyłóż na biszkopt i zalej 1 tężejącą galaretką rozrobioną w 0,5l wody. Schłodzić. 2 czerwoną galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Zostaw do całkowitego stężenia i pokrój w kawałki.
3. Pozostałe galaretki rozpuść w 1 1/2 szklanki gorącej wody. Pozostaw do mocniejszego stężenia.
4. Śmietanę wlej do dwóch wysokich naczyń. Do jednego dodaj tężejącą cytrynową galaretkę, a do drugiego truskawkową. Zmiksuj. Cytrynową masę wylej na stężałą galaretkę z jagodami. Następnie kawałki stężałej galaretki wykładamy na masę i wykładamy 2 część pianki truskawkowej.
5. Na koniec przełóż biszkoptem i schowaj do lodówki, aby ciasto stężało.