Lekki piankowiec z galaretkami

Lekki piankowiec z galaretkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Puszysty biszkopt przełożony galaretką z jagodami i lekką pianką.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka duże

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Pianka:

  • śmietana 18%

    1 litr
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie

Dodatkowo:

  • jagody

    200 gramów
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubij na puch, dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Piecz 25 minut w 170 stopniach. Wystudź. Przetnij na pół.

2. Jagody wyłóż na biszkopt i zalej 1 tężejącą galaretką rozrobioną w 0,5l wody. Schłodzić. 2 czerwoną galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Zostaw do całkowitego stężenia i pokrój w kawałki.

3. Pozostałe galaretki rozpuść w 1 1/2 szklanki gorącej wody. Pozostaw do mocniejszego stężenia.

4. Śmietanę wlej do dwóch wysokich naczyń. Do jednego dodaj tężejącą cytrynową galaretkę, a do drugiego truskawkową. Zmiksuj. Cytrynową masę wylej na stężałą galaretkę z jagodami. Następnie kawałki stężałej galaretki wykładamy na masę i wykładamy 2 część pianki truskawkowej.

5. Na koniec przełóż biszkoptem i schowaj do lodówki, aby ciasto stężało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat