Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki piankowiec z galaretkami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Puszysty biszkopt przełożony galaretką z jagodami i lekką pianką.

Składniki:

Biszkopt:

jajka duże 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Pianka:

śmietana 18% 1 litr
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Dodatkowo:

jagody 200 gramów
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki piankowiec z galaretkami

1. Biszkopt: Białka ubij na puch, dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Piecz 25 minut w 170 stopniach. Wystudź. Przetnij na pół.

2. Jagody wyłóż na biszkopt i zalej 1 tężejącą galaretką rozrobioną w 0,5l wody. Schłodzić. 2 czerwoną galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Zostaw do całkowitego stężenia i pokrój w kawałki.

3. Pozostałe galaretki rozpuść w 1 1/2 szklanki gorącej wody. Pozostaw do mocniejszego stężenia.

4. Śmietanę wlej do dwóch wysokich naczyń. Do jednego dodaj tężejącą cytrynową galaretkę, a do drugiego truskawkową. Zmiksuj. Cytrynową masę wylej na stężałą galaretkę z jagodami. Następnie kawałki stężałej galaretki wykładamy na masę i wykładamy 2 część pianki truskawkowej.

5. Na koniec przełóż biszkoptem i schowaj do lodówki, aby ciasto stężało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak