Lekki malinowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    6 szt
  • cukier kryształ

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • biała czekolada

    1 tabliczka
  • budyń waniliowy

    1 op
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

krem

  • mleko 2 %

    2 szkl
  • budyń waniliowy

    1 op
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • żelatyna

    1,5 łyżki
  • mleko 2 %

    1/2 szkl
  • śmietana 30%

    330 ml

dodatkowo

  • galaretka truskawkowa

    1 op
  • maliny

    20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lekki malinowiec foto
Biszkopt: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, budyniem i posiekaną czekoladą. Masę wylać na blaszkę 20x35 i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.
Krok 2 - Lekki malinowiec foto
2.
Żelatynę zalać mlekiem, a gdy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z gorącą żelatyną. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować na małych obrotach z zimnym budyniem.
Spodnią część biszkopta nasączyć i rozsmarować cienką warstwę masy. Ułożyć maliny.
Krok 3 - Lekki malinowiec foto
Na maliny wyłożyć resztę masy, przykryć drugą częścią biszkopta. Nasączyć. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czarrna 24.03.2015 11:14
Dziękuję :)
Katarzyna59 23.03.2015 18:33
fantastyczne ciacho
ben-ka 22.03.2015 19:59
Fajne, lekkie ciasteczko.
Niebieska 22.03.2015 18:58
bardzo smaczny deser
anula-d 22.03.2015 18:19
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat