Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki malinowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
mąka pszenna 1 szkl
biała czekolada 1 tabliczka
budyń waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

krem

mleko 2% 2 szkl
budyń waniliowy 1 op
cukier kryształ 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
mleko 2% 1/2 szkl
śmietana 30% 330 ml

dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 op
maliny świeże 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki malinowiec

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, budyniem i posiekaną czekoladą. Masę wylać na blaszkę 20x35 i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.
Krok 1 - Lekki malinowiec foto
2
2.
Żelatynę zalać mlekiem, a gdy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z gorącą żelatyną. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować na małych obrotach z zimnym budyniem.
Spodnią część biszkopta nasączyć i rozsmarować cienką warstwę masy. Ułożyć maliny.
Krok 2 - Lekki malinowiec foto
3
Na maliny wyłożyć resztę masy, przykryć drugą częścią biszkopta. Nasączyć. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Krok 3 - Lekki malinowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 24.03.2015 11:14
Dziękuję :)
Katarzyna59 23.03.2015 18:33
fantastyczne ciacho
ben-ka 22.03.2015 19:59
Fajne, lekkie ciasteczko.
Niebieska 22.03.2015 18:58
bardzo smaczny deser
anula-d 22.03.2015 18:19
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak