Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 2 duże sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler mały kawałek
por mały kawałek
pieczarki 20 dkg
cebula 1 sztuka
bulion drobiowy 2 litry
ziemniaki 30 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
olej do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa z pieczarkami

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Pieczarki opłukać, pokroić w półplasterki, dodać do cebuli. Smażyć dalej razem, aż płyn z grzybów odparuje. Grzyby z cebulą doprawić lekko do smaku solą i pieprzem, na chwilę odstawić. Bulion zagotować. Marchewki, seler i pietruszkę obrać, pokroić na małe kawałki. Por dokładnie opłukać z piasku, drobno pokroić. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu, gotować kilkanaście minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę, dodać do zupy. Dodać też usmażone pieczarki z cebulą. Wymieszać. Gotować dalej, aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 24.11.2013 14:59
swietna zupka
Bernadeta1 14.11.2013 23:56
lubię taką pieczarkową zupkę
gosia56 15.08.2013 11:29
napewno pyszna zupka
Ada-Gaba 15.08.2013 07:34
szybka, smaczna zupka
Magula 08.08.2013 07:50
Szkoda że nie ma zdjęcia
Zdzisław 07.08.2013 22:18
też moje smaki
Janina 07.08.2013 21:55
Bardzo lubię taką zupę;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak