Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa kalafiorowa z makaronem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tym razem przedstawiam Państwu prawdziwy klasyk polskiej kuchni: zupę kalafiorową z makaronem. Charakteryzuje się ona lekkim, zwiewnym smakiem. Jednak nie dajcie się zwieść. Pod tą subtelnością aromatu i smaku "czyha" na Was chęć dokładki.

Składniki:

Składniki:

kalafior 500 gramów
marchewka 2 sztuki
ziemniak 1 sztuka
masło 1 łyżka
bulion warzywny 1.5 litra
makaron muszelki 200 gramów
kozieradka 1 łyżeczka
śmietana 18% 1 duża łyż.
mąka 1 duża łyż.
woda zimna 100 mililitrów
natka pietruszki 3 duże łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa kalafiorowa z makaronem

Pyszna, warzywna zupa, klasyk polskiej kuchni. Kalafiorowa z makaronem z dodatkiem marchewki, ziemniaka i kozieradki to prosta i rozgrzewająca zupa, którą łatwo przygotujesz już w około 45 minut. 

Kalafior dzielimy na różyczki. Marchewki i ziemniaka ścieramy na tarce do jarzyn, po czym dusimy na maśle. Dodajemy różyczki składnika głównego, zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy kozieradkę i gotujemy przez kwadrans.

Makaron dodajemy do zupy, gotujemy do jego miękkości.

Łączymy śmietanę, mąkę i wodę, wlewamy do zupy, dokładnie rozprowadzając. Podgrzewamy, nie gotujemy. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę kalafiorową z makaronem podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak