Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka kremówka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 360 g
mleko 2 szklanki
śmietana 30% 1 szklanka
cukier waniliowy 16 g
cukier 150 g
żółtko jajek 4 sztuki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
masło 100 g
cukier puder 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka kremówka

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto : Ciasto francuskie podzielić na 2 części i wyłożyć nimi blaszki wyłożone papierem o wym. 30x30 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem.
Krok 1 - Lekka kremówka foto
2
Piec w temp 200 C przez ok 25 min, do otrzymania złotego koloru ciasta.(W czasie pieczenia ciasto będzie się puszyło - należy wówczas nakłuwać wszystkie nierówności widelcem, by nie wyrosło zbyt wysokie).
Krok 2 - Lekka kremówka foto
3
Przygotować krem: W garnku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami. Po zagotowaniu dolać śmietanę i ponownie zagotować. W osobnym naczyniu pozostałą część mleka wymieszać z żółtkami i mąkami, by uzyskać jednolitą masę. Gdy mleko ze śmietaną będą się gotować wlać mieszankę i gotować jak budyń - do otrzymania gęstej konsystencji masy. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Lekka kremówka foto
4
W misie utrzeć masło i stopniowo partiami wrzucać wcześniej przygotowany budyń.
Krok 4 - Lekka kremówka foto
5
Całość wylać na jeden z blatów ciasta francuskiego i przykryć drugim.
Krok 5 - Lekka kremówka foto
6
Posypać cukrem pudrem. Schłodzić przez ok 2h w lodówce.
Krok 6 - Lekka kremówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 13.01.2015 22:04
bardzo dobra
gosia1988 01.01.2015 11:56
lubię takie ciasta
engie23 01.01.2015 11:08
pyszności :)
IwonaDD 01.01.2015 11:01
też ostatnio robiłam :) jest super
Zdzisław 01.01.2015 02:28
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak