legumina mojej babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • cukier puder

    6-7 łyżek
  • galaretka wiśniowa

    1 opak
  • woda

    3/4 szklanki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • wiśnie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretkę (moja babcia używała żelatyny z sokiem) rozrobiłam w 3/4 szklanki wody. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem pudrem na puch. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do białek dodawałam pomału żółtka oraz sok z cytryny, ciągle miksując. Gdy galaretka zaczęła tężeć dodałam do jajek. Wymieszałam. Przelałam do naczynia. Schłodziłam.
Podałam z wiśniami i syropem karmelowym.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 16.08.2012 17:50
Dobre i szybkie
pierniczkowo 16.06.2012 07:07
pycha:)
Rafał10 15.06.2012 11:46
uwielbiam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat