Leczo z drobiową kiełbasą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Leczo to jedna z potraw, która przypomina mi kuchnię mojego dzieciństwa. To jednogarnkowe danie kocham do dziś i przygotowuję je z ogromną przyjemnością. Najbardziej lubię te z dodatkiem delikatnej kiełbasy drobiowej, która podkreśla smak całości.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • cukinia

    2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • chilli

    0.5 sztuki
  • pomidory

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • pasta paprykowa

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
  • kiełbasa drobiowa

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Na dużej i głębokiej patelni (lub w rondlu) szklimy pokrojoną w kostkę cebulę na odrobinie oleju, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę drobiową* i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chili.

* Użyłam cienkich kiełbasek z piersi kurczaka, które pokroiłam w szerokie plastry.

KROK 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy wszystko przez 7 minut. Do papryki dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy dalej przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.

KROK 3. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pastę adżika oraz przyprawy: słodką paprykę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 5 minut. Życzę smacznego! :)

Futka
* Dla smaku, możemy dodać do leczo także łyżeczkę miodu. * Niektórzy dodają do gotowania kieliszek czerwonego wina. Moja Ciocia zawsze zalewała kiełbasę kieliszkiem wiśniówki i dopiero po odparowaniu alkoholu dodawała warzywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
danielek 24.08.2018 14:17
Kiedys zaryzykuję i dodam czosnek.Fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat