Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
papryka czerwona
3 sztuki -
cukinia
2 sztuki -
czosnek
1 ząbek -
cebula
1 sztuka -
chilli
0.5 sztuki -
pomidory
1 puszka -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
pasta paprykowa
1 łyżka -
olej rzepakowy
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 szczypta -
kiełbasa drobiowa
300 gramów
Sposób przygotowania
KROK 1. Na dużej i głębokiej patelni (lub w rondlu) szklimy pokrojoną w kostkę cebulę na odrobinie oleju, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę drobiową* i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chili.
* Użyłam cienkich kiełbasek z piersi kurczaka, które pokroiłam w szerokie plastry.
KROK 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy wszystko przez 7 minut. Do papryki dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy dalej przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.
KROK 3. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pastę adżika oraz przyprawy: słodką paprykę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 5 minut. Życzę smacznego! :)
* Dla smaku, możemy dodać do leczo także łyżeczkę miodu. * Niektórzy dodają do gotowania kieliszek czerwonego wina. Moja Ciocia zawsze zalewała kiełbasę kieliszkiem wiśniówki i dopiero po odparowaniu alkoholu dodawała warzywa.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się