Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinii i kabaczka
Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę.
Papryki w paski.
Pieczarki na plasterki.
Fasolkę na 2-3 cm kawałki.
Parówki na plasterki.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy fasolka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy cukinię, kabaczek i papryki. Dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.