Leczo z cukinii

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Uwielbiam duszoną cukinię, a w takiej postaci w szczególności. Leczo jest wyraziste w smaku, dobrze doprawione.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinie małe

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    10 sztuk
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • marchewki

    3 sztuki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • kiełbasa śląska

    200 gramów
  • woda

    1,5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    190 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czosnkowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
  • Lubczyk Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młodą cukinię kroimy w kosteczkę średniej wielkości.

Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Młodą marchewkę dokładnie myjemy i kroimy w krążki.

Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy według uznania, u mnie były to pół plasterki.

W garnku przesmażamy cebulkę, dodajemy kiełbasę. Gdy cebula zmięknie dokładamy resztę warzyw.

Całość dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę. Dusimy około 30 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki.

Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i liściem lubczyku. Dusimy jeszcze przez kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat