Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Uwielbiam duszoną cukinię, a w takiej postaci w szczególności. Leczo jest wyraziste w smaku, dobrze doprawione.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinie małe

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    10 sztuk
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • marchewki

    3 sztuki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • kiełbasa śląska

    200 gramów
  • woda

    1,5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    190 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czosnkowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
  • Lubczyk Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Młodą cukinię kroimy w kosteczkę średniej wielkości.

Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Młodą marchewkę dokładnie myjemy i kroimy w krążki.

Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy według uznania, u mnie były to pół plasterki.

W garnku przesmażamy cebulkę, dodajemy kiełbasę. Gdy cebula zmięknie dokładamy resztę warzyw.

Całość dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę. Dusimy około 30 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki.

Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i liściem lubczyku. Dusimy jeszcze przez kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat