Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo wielowarzywne marynowane - do słoików

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki konserwowe 1 słoik
pieczarki marynowane 1 słoik
papryka konserwowa 2 słoiki
pomidory 1,5 kg
cebula 1 kg
pieczarki 1 kg
marchewka 1 kg
seler 1 kg
dynia 1,5 kg
czosnek 2 główki
zielenina duży pęczek
koncentrat pomidorowy 400-500 ml
papryka mielona 1 op.
ziele angielskie 10 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
cukier do smaku
olej 1/2 szkl.
papryka 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo wielowarzywne marynowane - do słoików

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w cząstki, dynię w kostkę, seler w słupki, marchewkę w plasterki.
Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w kawałki.
Czosnek obrać i posiekać drobno.
Warzywa wrzucić do dużego garnka, wlać olej, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do czasu, aż będą miękkie, ale jędrne.

W czasie duszenia świeżych warzyw odcedzić warzywa z marynaty (zachować szklankę mieszanej zalewy) i również pokroić w podobne kawałki, jak świeże.
Kiedy leczo jest niemal miękkie dodać warzywa marynowane oraz koncentrat pomidorowy - doprawić cukrem i dusić 10-15 minut na najmniejszym płomienu, pod przykryciem.
Na koniec doprawić zalewą z marynat.

Gorące leczo wkładać do dużych słoików i zapasteryzować 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 12.06.2013 15:40
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak