Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 3 sztuki
cukinia 1 sztuka
sól i pieprz
cebula biała 2 sztuki
kiełbasa zwyczajna 600 g
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
bulion 500 ml
Papryka ostra mielona Prymat
przecier pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo

Warzywa oczyszczamy. Kiełbasę i cebulę kroimy w półplasterki. Kiełbasę podsmażamy, po chwili dodajemy cebulkę i razem dalej podsmażamy. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. W dużym garnku smażymy cukinię - ok 5 minut na małym ogniu, solimy i dusimy. Kiedy cukinia puści sok, dodajemy kiełbasę i powoli dusimy. Lekko osoloną paprykę przesmażamy na patelni po kiełbasie i wraz z sokiem przekładamy do garnka z resztą składników. Zalewamy bulionem tak aby warzywa były zakryte, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy. Po ok 20 minutach sprawdzamy czy warzywa odpowiadają nam miękkością - ja lubię jak cukinia w leczu jest bardzo miękka, wręcz się rozpada - fajnie zagęszcza to sos. Doprawiamy solą, pierzem oraz przyprawami i dodajemy po łyżce przecieru do uzyskania pożądanego smaku i konsystencji sosu. Chwilę gotujemy. Leczo najlepiej smakuje wystudzone i podgrzane ponownie.
PS: zamiast przecieru można użyć passaty pomidorowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.10.2016 13:38
uwielbiam leczo :)
gosia56 30.10.2016 10:43
pyszne danie;)
MAR3STA 29.10.2016 21:41
Pyszne danie
Małgorzata92 29.10.2016 17:31
Super pomysł :)
Justi2401 29.10.2016 14:04
Pyszne leczo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak