Leczo

Leczo

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Leczo odważyłam się i zrobiłam sama pierwszy raz, nie wszystkie potrawy, które robię pierwszy raz mi wychodzą. Po zrobieniu stwierdzam, że wyszło przepysznie, jest syte i smaczne, wygląda apetycznie i kolorowo, eksperymentowałam z przyprawami, teraz będę robiła leczo ale z innym mięskiem.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • papryka biała

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    35 dag
  • kiełbasa zwyczajna

    30 dag
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • olej

    10 łyżek
  • Grill - przyprawa klasyczna

    1 łyżeczka
  • cebula

    2 sztuki
  • woda letnia

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte warzywa kroimy w kostkę, pomidory sparzyć i pokroić w grubą kostkę. Boczek pokroić w kostkę polać olejem i przyprawą uniwersalną, wymieszać. Kiełbaskę można pokroić dowolnie. Cebulę w piórka. Najpierw w garnku wlewamy olej i smażymy mieszając boczek. Następnie sam boczek odstawiamy do miseczki a na tym tłuszczu smażymy cebulę troszkę soląc. Na patelni smażymy kiełbaskę posypaną przyprawą do grilla podlewamy olejem i mieszamy. W jednym garnku łączymy cebulę, boczek, kiełbaskę, papryki, mieszamy, doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą. Na koniec dodajemy pomidory podlewamy wodą i gotujemy całość 7-10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat