Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leciutkie ciasteczka z maszynki do mięsa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka 200-250 gram
masło 75 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Leciutkie ciasteczka z maszynki do mięsa

+ cukier puder do posypania



Masło miksujemy razem z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wbijamy jajko i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, należy je obficie podsypywać mąką. Do maszynki do mięsa wkładamy porcję ciasta i kręcimy rączką. Wężyki, które zaczną wychodzić, posypujemy mąką i rozdzielamy na około 4 części, każda po 3-4 paseczki (długości około 8 cm). Zwijamy je delikatnie i nadajemy im kształt. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp 190st.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 25.07.2012 17:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak