Lecho z cukini

Lecho z cukini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    4
  • papryka

    2
  • cebula

    2
  • przecier z pomidorów

    300 ml
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 lyzeczka
  • bazylia

    1 lyzecaka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Lecho z cukini

Kroki postępowania

Krok 1 - Lecho z cukini foto
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojone papryki w kostkę i przykrywamy patelnię pokrywką, by ładnie nam się dusiło. W tym czasie kroimy cukinie (ze skórką) w kostkę. Gdy cukinie mamy już pokrojone, przekładamy cebulkę z papryką do garnka i dodajmy cukinię, gotujemy pod przykryciem.
Krok 2 - Lecho z cukini foto
Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pokrojoną cukinię. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej ii suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem.
Krok 3 - Lecho z cukini foto
W celu lepszej pasteryzacji na drugi dzień gotujemy jeszcze słoiczki przez ok. 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

nutellla 10.10.2013 18:39
smaczne :)
aginaa 10.10.2013 18:17
polecam wszystkim

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat