Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lecho z cukini

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 4
papryka 2
cebula 2
przecier z pomidorów 300 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
bazylia 1 lyzecaka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Lecho z cukini

Kroki postępowania

1
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojone papryki w kostkę i przykrywamy patelnię pokrywką, by ładnie nam się dusiło. W tym czasie kroimy cukinie (ze skórką) w kostkę. Gdy cukinie mamy już pokrojone, przekładamy cebulkę z papryką do garnka i dodajmy cukinię, gotujemy pod przykryciem.
Krok 1 - Lecho z cukini foto
2
Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pokrojoną cukinię. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej ii suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem.
Krok 2 - Lecho z cukini foto
3
W celu lepszej pasteryzacji na drugi dzień gotujemy jeszcze słoiczki przez ok. 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką .
Krok 3 - Lecho z cukini foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nutellla 10.10.2013 18:39
smaczne :)
aginaa 10.10.2013 18:17
polecam wszystkim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak