Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki z pieczarkami i kiełbasą drobiową

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj zapraszam na moją wersję łazanek z pieczarkami oraz kiełbasą z piersi kurczaka. Zamiast klasycznego makaronu łazanki użyłam kolorowych kokardek, które urozmaicają smak oraz wygląd dania. Gorąco polecam :)

Składniki:

Składniki:

makaron kokardki 250 gramów
kapusta kiszona 400 gramów
pieczarki małe 200 gramów
kiełbasa drobiowa 200 gramów
cebula biała 2 sztuki
olej rzepakowy 20 mililitrów

Przyprawy:

Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Kminek cały Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę to możemy ją przepłukać pod zimną wodą tuż przed gotowaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z pieczarkami i kiełbasą drobiową

KROK 1. Kapustę kiszoną drobno kroimy, przekładamy do garnka i podlewamy wodą (na tyle by przykryć kapustę). Do kapusty dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i wyciągamy listki laurowe oraz ziele angielskie.

KROK 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry, a kiełbasę w kostkę. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Następnie dodajemy kiełbasę, chwilę smażymy, a na sam koniec dodajemy kiszoną kapustę.

KROK 3. Makaron odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy ziarnami kminku, solą oraz pierzem i smażymy jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak