Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki z drobiową kiełbasą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron łazanki 500 g
kapusta kiszona 500 g
marchewka 2 średnie szt.
cebula biała 1 duża szt.
kiełbasa drobiowa 1 pętko (z piersi kurczaka)
bulion drobiowy 2 szklanki
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt.
kurkuma
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z drobiową kiełbasą

Uwielbiam tradycyjną polską kuchnię, która przypomina mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Ostatnio chodziły za mną łazanki i musiałam je w końcu popełnić :D Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną - wyrazistą i zapiekaną wersję łazanek z dodatkiem domowej kapusty kiszonej, warzyw oraz drobiowej kiełbasy. Smacznie polecam :D

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Makaron łazanki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy. Zawartość od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec sklejaniu się makaronowych kwadracików.

KROK 2. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki*, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę kurkumy i dusimy około 40 minut**.

* Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna możemy ją wcześniej wypłukać. Ja użyłam 2 tygodniowej, jeszcze delikatnie kwaskowatej kapusty.

** Podczas duszenia kapusty nie należy dopuścić do całkowitego odparowania wody. Jeśli bulionu będzie za mało - uzupełnijmy go.

KROK 3. Cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy do niej starte na grubych oczkach marchewki i chwilę wszystko przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się kapusty na 10 minut przez końcem jej duszenia. Na tej samej patelni podsmażamy także pokrojoną w kostkę kiełbasę.

KROK 4. Odcedzone łazanki mieszamy z zawartością garnka oraz podsmażoną kiełbasą, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz ostrą papryką. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 - 35 minut.

Zapiekanie sprawi, że smaki i aromaty wszystkich składników dania
doskonale przejdą między sobą.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 27.11.2016 20:13
pyszne jedzonko
Kuchcik gotuje 10.11.2016 07:51
Bardzo apetyczne danie :)
Aleksandra/Olcia 08.11.2016 17:12
łazanki są świetnym pomysłem na szybki obiad po pracy,można je przygotować dzień wcześniej i tylko odgrzać,pycha
Agnieszka-87-25 08.11.2016 15:39
smaczne łazaneczki
AZgotuj 08.11.2016 14:33
uwielbiam łazanki:)
Małgorzata92 08.11.2016 14:21
Pewnie smaczne :)
Joanna Kryla 08.11.2016 13:37
Pyszszne, moje ulubione- z kiszona kapustą. Mniam:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak