Łazanki w stylu włoskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron łazanki

    500 gr
  • kapusta biała

    1/2 główki
  • pomidory suszone w zalewie

    200 gr
  • oliwki zielone

    150 gr
  • czosnek

    2 ząbki
  • żółty ser

    250 gr
  • sól do smaku

  • BAZYLIA SUSZONA

    1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • tymianek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę pokroić jak na łazanki i obgotować w wodzie z łyżką przecieru, połową posiekanych pomidorów suszonych, tymiankiem i solą do smaku. Łazanki ugotować osobno al dente. Odcedzić makaron, odcedzić kapustę i wymieszać razem. Dodać oliwki, bazylię, przeciśnięty czosnek i starty na grubych oczkach ser oraz resztę suszonych pomidorów( posiekanych drobno). Dosolić i dopieprzyć do smaku. Przemieszać delikatnie. Zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym około 25 minut. Zdaniem moich dzieci tak przygotowane łazanki są o niebo lepsze od tradycyjnych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariusz10 09.07.2011 23:44
chętnie spróbuję
matii6 23.02.2011 18:01
extra
MAR3STA 10.12.2010 17:13
musi być wyborny;)
pacpaw 09.12.2010 20:58
trzeba spróbowac
alaaa 05.12.2010 18:56
też myślę że to będzie smaczne
krzyniu1984 07.11.2010 07:30
na pewno są smaczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat