Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania ze szpinakiem i kurczakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

około 15 płatów makaronu
małą pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa 2 łyżeczki
2 łyżki oliwki
450 g.szpinaku mrożonego
3 duże ząbki czosnku
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat
tymianek Prymat 1/2 łyżeczki
1/3 kostki masła
majeranek suszony 1 łyżka
300 gr. sera mozzarella

Porada

Naczynie żaroodporne należy przykryć. Jeśli nie ma oryginalnej pokrywy można użyć folii aluminiowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania ze szpinakiem i kurczakiem

Szpinak wrzucić na rozgrzaną
patelnię, dołożyć masło, zgnieciony czosnek oraz przyprawy i dusić pod przykryciem. Mieszając od czasu do czasu.

Kurczaka pokroić bardzo drobno posypać przyprawą gyros i podlać oliwką. Dusić na osobnej patelni aż do miękkości. Miękki szpinak połączyć z kurczakiem.
Dobrze będzie jeśli masa będzie wilgotna. Spowoduje, że makaron będzie miękki. Jeśli masa szpinakowa wyjdzie nam za sucha, trzeba podlać ją wodą.

Makaron układamy na dnie naczynia żaroodpornego, uprzednio wysmarowanego oliwą. Na płaty wykładamy masę. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników.

Ser mozzarella trzemy na grubej tarce i posypujemy nim wierzch.
Pieczemy pod przykryciem około 40 minut w 160 * C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 24.02.2017 00:53
Bardzo apetyczne.
Bernadeta1 22.02.2017 17:31
smaczne jedzonko
cukiereczek 22.02.2017 17:11
ale bym zjadła
Wiesława1 22.02.2017 13:11
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak