Lazania z jarmużem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarmuż

    300 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło

    2 łyzki
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe

    400 g
  • cebula

    1 duża sztuka
  • pomidory krojone

    1 puszka
  • olej

    2 łyżki
  • beszamel

    2 szklanki
  • makaron do lazanii

    12 płatów
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bazylia

  • oregano

  • ser żółty

    200 g
  • papryka czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lazania z jarmużem foto
Jarmuż umyć i przebrać, usunąć grubsze łodyżki. Listki porwać na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć chwilę. Wrzucić liście, smażyć aż zmniejszą objętość. Odstawić.
Krok 2 - Lazania z jarmużem foto
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso rozdrabniając drewnianą łopatką. Wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę. Przesmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Krok 3 - Lazania z jarmużem foto
Na dno naczynia żaroodpornego wylać 2-3 łyżki beszamelu (doprawiłam solą i pieprzem i musztardą). Wyłożyć 3 płaty makaronu. Nałożyć połowę sosu mięsnego. Przykryć 3 płatami makaronu. Polać odrobiną beszamelu, wyłożyć jarmuż, polać beszamelem i nakryć makaronem.
Krok 4 - Lazania z jarmużem foto
Następnie wyłożyć drugą połowę sosu mięsnego, przykryć pozostałym makaronem, wylać resztę beszamelu i posypać tartym serem.
Krok 5 - Lazania z jarmużem foto
Piec około 30-35 minut w 190 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 08.03.2014 18:37
z jarmużem to już super :)
Klausia 05.12.2013 12:08
nigdzie nie mogę dostać tego jarmużu, ale pomysł na wykorzystanie super :)
Wafelek2601 08.11.2013 18:31
Ale apetycznie wygląda, z chęcią wypróbuję
Dorota76 06.11.2013 18:36
ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam jarmużu więc może warto spróbować
Ada-Gaba 06.11.2013 16:40
w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ciekawa propozycja
fotoviderek 06.11.2013 13:19
Ślinka cieknie na sam widok :)
Alex_M 05.11.2013 21:31
dziękuję :)
Aannkaa82 05.11.2013 21:07
Interesujące.. Jak wiekszość Twoich przepisów :)
gosia56 05.11.2013 14:44
napewno pyszna
jozefinach 05.11.2013 14:29
Z jarmużem jeszcze nie jadłam, najwyższy czas to zmienić. Jutro kupuję i wypróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat