Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z jarmużem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 300 g
czosnek 3 ząbki
masło 2 łyzki
mięso mielone wieprzowo-wołowe 400 g
cebula 1 duża sztuka
pomidory krojone 1 puszka
olej 2 łyżki
beszamel 2 szklanki
makaron do lazanii 12 płatów
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia
oregano
ser żółty 200 g
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z jarmużem

Kroki postępowania

1
Jarmuż umyć i przebrać, usunąć grubsze łodyżki. Listki porwać na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć chwilę. Wrzucić liście, smażyć aż zmniejszą objętość. Odstawić.
Krok 1 - Lazania z jarmużem foto
2
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso rozdrabniając drewnianą łopatką. Wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę. Przesmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Krok 2 - Lazania z jarmużem foto
3
Na dno naczynia żaroodpornego wylać 2-3 łyżki beszamelu (doprawiłam solą i pieprzem i musztardą). Wyłożyć 3 płaty makaronu. Nałożyć połowę sosu mięsnego. Przykryć 3 płatami makaronu. Polać odrobiną beszamelu, wyłożyć jarmuż, polać beszamelem i nakryć makaronem.
Krok 3 - Lazania z jarmużem foto
4
Następnie wyłożyć drugą połowę sosu mięsnego, przykryć pozostałym makaronem, wylać resztę beszamelu i posypać tartym serem.
Krok 4 - Lazania z jarmużem foto
5
Piec około 30-35 minut w 190 stopniach.
Krok 5 - Lazania z jarmużem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.03.2014 18:37
z jarmużem to już super :)
Klausia 05.12.2013 12:08
nigdzie nie mogę dostać tego jarmużu, ale pomysł na wykorzystanie super :)
Wafelek2601 08.11.2013 18:31
Ale apetycznie wygląda, z chęcią wypróbuję
Dorota76 06.11.2013 18:36
ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam jarmużu więc może warto spróbować
Ada-Gaba 06.11.2013 16:40
w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ciekawa propozycja
fotoviderek 06.11.2013 13:19
Ślinka cieknie na sam widok :)
Alex_M 05.11.2013 21:31
dziękuję :)
Aannkaa82 05.11.2013 21:07
Interesujące.. Jak wiekszość Twoich przepisów :)
gosia56 05.11.2013 14:44
napewno pyszna
jozefinach 05.11.2013 14:29
Z jarmużem jeszcze nie jadłam, najwyższy czas to zmienić. Jutro kupuję i wypróbuję.
pajbek 05.11.2013 12:10
Pyszne jedzonko :-)
Katarzyna59 05.11.2013 10:31
pyszności,
Cranberry 05.11.2013 08:05
wygląda pysznie !!
caralajna 05.11.2013 07:26
uwielbiam jarmuż, w lazanii jeszcze nie robiłam, pomysł jest doskonały
paulina2157 05.11.2013 05:07
p jak dawno nie jadłam jarmużu
Alex_M 04.11.2013 22:59
Polecam, była pyszna! :)
migotka28 04.11.2013 22:30
qygląda pysznie ja też niedawno robiłam ale bez jarmużu
Łucja 04.11.2013 22:29
zapowiada się smakowicie :)
Mniam 04.11.2013 22:18
Ależ to musi być pyszne!
foczka-ks 04.11.2013 21:53
bardzo zielono
Renata9 04.11.2013 21:44
na lazanię to się chyba wproszę, bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak